Vi på texstyle.se försöker välja våra leverantörer noggrant och arbetar idag endast med leverantörer som strävar efter att leva upp till standarden TRYGG TEXTIL öko Tex Standard 100.

tryggtextil Textilskolan

Standarden togs fram i början på 1990-talet då flertalet tillverkare fortfarande tillsatte dåliga och hälsåvådliga kemikalier.

Idag är det världens ledande märkning för textilier som har testats för skadliga ämnen. Varor som har certifierats har producerats med tanke på humanekologi samt testats och godkänts av internationellt erkända textilinstitut.

Det finns många olika textilkvalitéter idag och ibland kan det vara svårt att hålla reda på alla. Vi presenterar nedan några kvalitetér som vi tycker är viktigt att berätta om.

FROTTÈ

Frotté framställs genom ett vävsätt som skapar små öglor i textilens struktur. Denna struktur ger textilen en ökad absorbtionsförmåga. Frotté tillverkas normalt av bomull. Frotté kan också vara skuren vilket innebär att man klipper upp öglorna och detta ger textilen en mer sammetsliknande struktur.

Bomullsfrottén används idag oftast till Handdukar, Badlakan och Badrockar. En bra Badhandduk håller formen, är slitstark och luddar inte av sig. Framför allt skalld en vara effektiv och skön att torka sig med. Man brukar säga att ny frotté bör tvättas minst en gång före användning.

Dyrare frotté är i regel tätare och mjukare än en billig men inte alla tycker om att använda de tyngre kvalitérna.

GARNFäRGADE TYGER

Används ofta till påslakan och örngott och är tyg vars trådar färgats före vävningen. Dessa tyger håller färgen bättre och känns mjukare än påslakan med tryckta färger.

PERCALE

Percale är ett exklusivt tyg som vävs i speciella vävstolar trädda med minst 200 trådar per kvadrattum. Dessa trådar vävs med en otrolig täthet för maximal tålighet. Innan vävning både kardas och kammas bomullen som ger tyget dess karaktäristiska mjukhet och lyster.

Percale har inte riktigt samma lyster som Satin men är extremt tåligt och håller sig snyggt och mjukt länge. Percale används idag oftast till sängkläder.

SATIN

Satin (även försvenskat Satäng eller Atlas) är ett tätt vävt tyg av siden, bomull eller rayon. Tekniken vid vävningen gör att bindpunkterna i tyget knappt syns. Vilket gör att tyget blir tätt, slätt och smidigt. Satinets blanka yta får man genom att pressa kallt tyg med heta järn.

Satinet har en fin lyster för ögat samtidigt som det är mjukt följsamt och svalt i sin kvalitét. Satinet används idag oftast som sängkläder eller gardiner.

SEERSUCKER / BäCKEBöLJA

Seersucker är ett tunt bomullstyg. Seersucker karaktäriseras av ränder med vanlig slät tuskaftsväv och ränder med tuskaft i en bubblig struktur. Seersucker används mestadels till sängkläder och till sommarkläder. Seersucker kan givetvis användas året runt, men tack vare att dessa textilier upplevs som extra svala och eftersom det andas bra passar de allra bäst under sommarhalvåret.

LAKANSVäV

Lakansväv är ett bomullstyg vävt i Tuskaft. Tuskaft är en vävteknik som har använts i Norden sedan bronsåldern. Av de tre vanligaste vävteknikerna är tuskaft den som ger den tätaste och slitstarkaste bindningen. Tyget används ofta till sängkläder. Numera är lakansväv en relativt tunn väv, äldre lakansväv är ofta av tjockare kvalitét.

FLANELL

Flanell är ett lätt ruggat, vävt tyg med mjuk men oöm yta, oftast tillverkad av bomull eller ull. Flanell tillverkades ursprungligen i ull, men är idag oftast tillverkat i bomull. Flanell framställs genom att man väver ett tyg med vanlig tvåskaftsteknik. Därefter behandlas tyget i en ruggningsmaskin. Ruggningsmaskinen sliter upp en del av bomullsfibrerna. Slutresultatet blir en mjuk och luddig känsla. Ruggningen kan vara mer eller mindre hård. Flanell är ett relativt ömtåligt material på grund av att det är en ganska tuff behandling för tyget. Hållfastigheten påverkas också av garnets kvalitet och bomullsfibrernas längd.

FLEECE

Fleece är ett konstfibertyg med ruggad yta, som i huvudsak används till plädar och fritidskläder. Fleece fick sitt genomslag som material när Alpin- och Fritidsklädes tillverkarna såg de stora fördelarna med materialet och började tillverka plagg och foder i Fleece. Fördelarna som är utmärkande för fleece är just förmågan att leda bort fukt och hålla kvar värme. Fleecematerial är tillverkat av 100% polyester och det är töjbart, mjukt och varmt samt lätt att tvätta. Fleece kan ibland härröra från återvunna PET-flaskor, som malts ned, smälts och sedan spunnits till fiber. Fleecematerialet består av stickat tyg i väldigt små maskor, fastän det nästan förefaller att vara vävt. Materialet tål inte hög värme och skall inte torkas i torktumlare.