För att förnya ditt hem billigt kan du köpa nya gardiner. Förändringar i din heminredning behöver inte vara storslaget för att nå resultat! På Texstyle har vi ett brett onlineutbud av heminredning. Inspireras och hitta just din personliga stil. Vi har ett utbud av trendiga hemtextiler och inredning i olika design med allt från gardiner textilier, mattor och annat. Allt för att ändra om, byta ut förstärka eller piffa upp ert hem.

Vad är en gardin?

En gardin är ett tyg av önskad kvalitet tjock eller tunn. Den är avsedd att sättas upp i eller intill ett förnster. Gardiner är längder av tyg eller textil som hängs upp vågrätt längs fönstrets ovansida kappa eller som en lodrätt hängande textil längs med sidorna på fönstret som en längd. Vanligtvis används en gardinstång för upphängning av gardiner, ofta i anslutning till fönster. Den mängd av tyg som är avsett för ena sidan av fönstret kallas våd och den mängd som är avsett för ett fönster kallas för en luft, två lufter är således gardin till två fönster.

Olika typer av gardiner

Det finns en mängd olika gardintyper och vi har fokuserat vårt sortiment på hissgardiner, gardinlängder och panelgardiner.

Gardinlängder använder vi gärna för att få rummet att kännas större, få taket att lyfta, ge färg till rummet, dämpa ljud och drag ifrån fönster.
Hissgardiner använder för att vid behov minska insyn och minska ljusinsläpp och snabbt kunna dra upp dem igen när vi vill för att få in ljuset igen.
Panelgardiner är på samma sätt som gardinlängden ett sätt att få rummet att kännas större, ge färg till rummet, täcka och rama in fönster

Våra gardiner kommer i färdigsydda längder och bredder.

Se alla våra gardiner genom att klicka här >>

Utvalda gardiner

Kanallängd

En enkel gardin som träs på stången och passar till alla stilar. Välj hur mycket rynkor du vill ha genom att dra ut eller trycka ihop gardinen. Vill du inte ha rynkor ovanför gardinstången väljer du att hänga gardinen i den övre kanalen

Öljettlängd

Ger ett rent utseende och passar lika bra i köket, vardagsrummet eller barnrummet. Enkelt att dra för fönstret för att avskärma ljus. Öljettlängder ger ett fint fall där du kan välja hur stora vågorna i tyget ska vara beroende på hur mycket du drar ut gardinen på bredden.

Knytbandslängd

En romantisk gardin med band som knyts runt gardinstången. Du väljer själv om du vill att banden ska hänga ner eller om du vill knyta rosetter. Rullgardin Avskärmar enkelt ljus och insyn. För att få en mörkläggande effekt väljer du en rullgardin med belagd baksida.

Panellängd

En smal gardin som ramar in fönstret och hängs slätt på en panelvagn. Mixa gärna flera paneler för att kunna avskärma ljus och insyn vid behov. Ett prisvärt sätt att förnya ditt fönster på ett enkelt sätt.

Hissgardin

En slät gardin som antingen rullas eller hissas upp. Välj rollup för en romantisk stil eller en hissgardin för ett renare uttryck. Hissgardinen kan även användas för att avskärma ljusinsläpp och insyn.

Hanklängd

En enklare variant av veckbandslängd med påsydda hällor på baksidan. Du får fina veck på framsidan på ett enkelt sätt

Gardinkappa

Använd den tillsammans med gardinlängder i ett större fönster eller ensam i mindre fönster. Passar fint i kök och barnrum

Veckbandslängd

En klassisk gardin med påsytt veckband på baksidan. Använd fingerkrokar och häng upp gardinen med ringar på gardinstången för ett mjukt och fint intryck. Med 2-fingerkrok bildas ett veck och med 4-fingerkrok får du tre veck. Vecken kan fördelas på olika sätt. För större veck hoppar du över en eller fler fickor i veckbandet.

Olika Gardinupphängningar

Franska veckband – Franska veckband är en enklare form av veckband (se nedan). Här finns, istället för fingerkrokar, sydda hällor på baksidan och genom dessa trär du din gardinstång. Med den här metoden får gardinen fina veck på framsidan. Gardiner med franska veck kan du använda till de flesta gardinstänger

Hällor – Gardiner med denna typ av upphängning har påsydda hällor genom vilka du trär gardinstången. Tänk på att gardinstången ska sitta 8-10 cm ovanför fönstret, annars kommer gardinen att hamna för långt ner. Gardiner med hällor kan du använda till de flesta gardinstänger och de kan ge gardinen ett fint lantligt intryck.

Kanalupphängning – Kanal är en tunnel som man trär gardinstången igenom. Detta är en av de enklaste och vanligaste upphängningarna. Effekten av en kanalupphängning är att gardinen hänger helt rakt, men du kan även skapa rynkor genom att dra ihop tyget. Ibland finns det två parallella kanaler. Det vanligaste är då att trä in stången i den nedre kanalen. Det tyg som hamnar ovanför stången kallas rynkhuvud. När du ska välja en gardinstång till en gardin med kanal avgör måttet på kanalen vilken gardinstång som fungerar. ´

Knytband – Gardiner med denna typ av upphängning har påsydda band som du själv väljer hur du vill knyta. Du kan välja att göra rosetter eller knyta enkla knutar. Med knytband har du möjlighet att själv reglera lite av längden på gardinen genom att knyta hårdare eller lösare knutar kring gardinstången. Enklast är att knyta gardinen direkt på gardinstången, då blir det enklare att reglera så att du får jämna avstånd och samma storlek på öglorna. Knytband passar de flesta typer av gardinstänger och ger gardinen och rummet en veckad lantlig och romantisk känsla .

Veckband – På en veckbandsgardin finns det ett band på baksidan av gardinen, i detta trär du i fingerkrokar. Denna typ av upphängning ger jämna veck på framsidan av gardinen. Du bestämmer själv med hjälp av fingerkrokarna hur många veck du vill ha, ju fler krokar desto mer veckad blir din gardin. En veckbandsgardin med fingerkrokar är också optimal till skena, då behöver du komplettera med glid (små plastöglor).

Öljetter – Öljetter är en metallring som sitter längst upp på gardinen. När du trär gardinstången genom öljetterna får gardinen ett fint fall. öljetterna glider smidigt mot gardinstången vilket gör gardinerna lätta att dra fram och tillbaka på stången. Gardiner med öljetter kan du använda till de flesta gardinstänger.

Oavsett om du man bor i en innerstadslägenhet mitt i Stockholm, i en kustvilla utanför Göteborg eller i en hästgård i Skåne så finns det gardiner som passar ditt hem och inredningsstil

Populära produkter!